סדרת – לא רק ד"ר דוליטל יכול
המדריך לפיענוח אוזניים של כלב
הפי פק בסדרת המאמרים בה נפרק את תנועות הגוף של הכלב לפי איברים ונבין מה כל תנועה מספרת לנו על הכלב (בונוס קטן בסוף, מדוע לחלק מהכלבים אוזניים שמוטות)
במאמר הקודם דיברנו על הזנב של הכלב ומה אומרות תנועות הכשכוש שלו. (לקריאה על הזנב)
במאמר הנ"ל נדון באוזניים כחלק משפת הגוף של הכלב. האוזניים הינן חלק בלתי נפרד מצורת התקשורת של כלבנו וכאן נעבור על תנועות האוזניים העיקריות ומה הן אומרות לנו. דרך האוזניים נוכל לדעת מה המצב הרגשי בו נמצא הכלב אם הוא סקרן, מפחד, רוצה להתיידד ועוד אך לפני שמתחילים בואו נכיר את מבנה האוזניים של הכלב.
באוזני הכלב יש כ- 18 שרירים המאפשרים לו להניע את אוזניו לכיוונים שונים, לסובב, לקפל או לזקור את אוזניו והוא יכול לשלוט בכל אוזן בנפרד.
האפרכסת הינה סחוס גמיש והמבנה הבולט שלה מאפשר שמיעה מוגברת. אגב, אם תיקחו את שתי הידיים שלכם, תקיפו עם כל יד אוזן אחרת ותרימו את האפרכסת תוכלו להיווכח שאתם שומעים מעט יותר טוב, משעשע, לא?
היכולת להזיז את האוזניים עוזרת לכלבים לאתר את מקור הצליל בצורה מדויקת מאוד. יכולת השמיעה של הכלב למרחקים היא פי ארבע משל בני אדם והם יכולים לשמוע צלילים בגבהים שאנחנו לא יכולים.
מה ניתן ללמוד מתנועות האוזניים של הכלב שלכם?
מעבר לשמיעה, אוזני הכלב משמשות אותו לתקשורת עם הסביבה, כלבים ואנשים. הינה כמה מהביטויים המרכזיים לתחושות של כלבים.
אוזניים רגועות – אוזניים המוחזקות במנח הטבעי של כלבכם מעידות על רוגע ונינוחות. מאחר וקיימים מבנים שונים לאוזניים של כלבים המנח הטבעי שלהם משתנה מכלב לכלב. מומלץ לבחון את כלבכם במצב בו אתם יודעים שהוא רגוע ולקבל אינדיקציה למנח הטבעי של האוזניים שלו.
אוזניים מורמות למעלה – כאשר האוזניים זקורות כלפי מעלה הן מעידות על ערנות, הבעת עניין או הקשבה של הכלב לרעשים שהוא שומע
אוזניים מורמות למעלה ומוטות קדימה – כאשר האוזניים זקורות כלפי מעלה ומוטות מעט קדימה הן מצביעות על דריכות גובהה של הכלב ואף מעידות על כך שכלבכם עלול להגיב לסיטואציה.
אוזניים משוכות מעט לאחור – כאשר האוזניים משוכות לאחור אבל רק מעט זה סימן לחברתיות ונכונות להתיידד
אוזניים משוכות לאחור וצמודות לראש – כאשר האוזניים משוכות לאחור וצמודות לראש זה סימון לפחד, כניעה או ניסיון להתפייסות.
אוזניים זזות לכל רחש שנשמע – כאשר אוזני הכלב זקורות וזזות תכופות הן מעידות על מצב בו הכלב לחוץ ועירני לכל צליל סביבו.
שמירה על אוזני הכלבים
הפי פק ממליצים בחום לשמור על אוזני הכלבים המתוקים שלכם, דלקות אוזניים הן דבר לא נעים והן עלולות להסתבך! ככל שמטפלים בהן בשלב יותר מוקדם כך הטיפול מהיר יותר, יעיל יותר וגם זול יותר.
בזמני מקלחת מומלץ להימנע ככל האפשר מהתזת מים לתוך אוזני הכלב ויש לייבש את האוזניים טוב טוב (את החלק החיצוני בלבד – אין לדחוף דבר לתוך אוזנו של הכלב)
מומלץ להביט באוזנו של הכלב פעם בשבוע. כך תכירו את האוזן במצבה הבריא, תרגילו את כלבכם למגע מסוג זה וכמובן, תוכלו לעקוב ולראות אם יש משהו חריג שמצריך בירור וטרינרי.
מס' סימנים שעלולים להעיד שקיימת דלקת באוזן:
- אדמומיות
- הפרשות
- ריח חריף ולא נעים מהאוזן
- ניעור תכוף של הראש
- גירוד מוגבר באוזן ובסביבתה
- נפיחות של האוזן
ועכשיו רגע לפני סיום… קצת עובדות מעניינות ופחות רלוונטיות:
אחרי שהכרנו מעט מה אומרות האוזניים, למה כלבים מטים את הראש שלהם מצד לצד?
פייר, אנחנו לא ממש יודעים, קיימות בשוק מס' השערות כאשר המובילה בהן היא ההערכה שהם מנסים לדייק את מקור הצליל ולהבין אותו. התנועה של הראש מרימה או מורידה את גובה האוזניים ביחס לקרקע ומאפשרת להם לאתר את מקור הצליל.
ועוד עובדה מעניינת, חשבתם פעם למה לחלק מכלבים יש אוזניים שמוטות? הרי בטבע לכל הזאבים אוזניים עומדות. הסיבה לכך היא – אנחנו – בני האדם. בני האדם גילו שאוזניים שמוטות פוגמות בשמיעה של הכלב אך יחד עם זאת חוש הריח התפתח. הגיוני, אם מחלישים חוש אחד החושים הנוספים מתחדדים.
וכך קרה שהחלו הרבעות של כלבים עם אוזניים שמוטות, במקור לצורכי ציד ובהמשך גם לצורכי הרחה, איתור וחילוץ.
כיום אנו יכולים לראות שרוב כלבי הציד כמו טריירים, כלבי האונד, פוינטרים ועוד מתהדרים באוזניים שמוטות כאשר לחלק מהכלבים כמו בלאדהאונד "המלך של כלבי הגישוש" יש אוזניים מאוד ארוכות שחוסמות את כל האפרכסת שלו.
למרות זאת, לא כל הכלבים עם אוזניים שמוטות. לכלבי זאב ומילנאות לדוגמא יש אוזניים עומדות, זאת מכיוון שכלבים אלו שימשו גם לצורכי שמירה המצריכים שמיעה מעולה.
גם בגזעים של הכלבים הקטנים כמו כלבי שפיץ, פומרניאן וכדומה יש אוזניים עומדות, ככל הנראה בגלל שכלבים אלו שימשו בעיקר ככלבי שעשוע כלומר כלבים אלו לא הורבעו לצורכי עבודה ולכן לא היה צורך בפס ייצור של כלבים עם אוזניים שמוטות בגזעים אלו.
מקווים מאוד שהמידע תרם, חודש הבא נדון בתנועות העיניים של הכלב. בכדי שתוכלו לקבל למייל התראה כשמאמר חדש עולה וליהנות מעוד תכנים מעשירים הירשמו כאן